Parte de ce ?? Am inceput zilelea asta sa citesc......in fine citesc in fiecare zi ( blogu la alti , alte chestii de citit ) dar acuma am inceput sa citesc o carte parca simt nevoia sa explic ce e o carte ( chestia aia pe care o folosesti sa iti sprijini poza de ea.....obiectul ala din casa care iti aduna tot prafu si e foarte folositoare atunci cand vezi un gandac , paianjen , tantar.....PLEOSC ). Frana....ca o iau pe aratura....deci am inceput sa citesc o carte...acuma nu are rost sa zic ca e scrisa de Manfred Kets de Vries ( fost fotbalist la Real Madrid ) si ca e despre leadership pentru ca is informatii complet irelevante....
Si cum citeam eu asa am dat peste 2 pasaje care mi-au placut foarte mult si am decis sa le fac cunoscute "publicului larg".

Primu pasaj ii o povestioara si suna cam asa :

"Cica o femeie se duce in targ ca sa-si cumpere un papagal.Intra ea in pravalie si vazand un exemplar deosebit de aratos se duce la patron si-l intreaba:
-Cat costa papagalul asta ?
-Doua mii de dolari , raspunde patronul.
-O , dar asta-i o gramada de bani!zice femeia ,cazand pe ganduri.
-Da , dar vorbeste la perfectie germana , franceza , italiana si spaniola si mai stie si toate reglementarile privitoare la piata comuna!ii explica patronul.
Femeia clatina din cap.
-Tot e prea scump!
Se uita ea prin pravalie si zarind o alta pasare intreaba din nou :
-Da' asta cat costa ?
Patronul ii raspunde :
-Asta-i trei mii de dolari , fiindca vorbeste japoneza , chineza , araba si in plus este perfect pregatit pentru provocarile secolului XXI.
Femeia se uita spre tavan si vede un alt papagal stand singuratic pe o barna.
-Cat costa cel de colo?intreaba ea
-Cinci mii de dolari , raspunde patronul cu o unda de mandrie in glas.
-Doamne iarta-ma asta chiar ca-i scump!exclama femeia.Da' ce stie sa faca?
-Nu stie nimic ii raspunde patronul dar toti ceilalti papagali i se adreseaza cu "domnul presedinte".

Si acuma al 2 pasaj care aproape e un capitol intreg.....:

Un necesar "nebun al curtii" , care sa spuna adevarul.

"Nebunul de care vorbesc nu este liderul.Este tocmai antiteza liderului si orice lider are nevoie de asa ceva. "Nebunul curtii" are un rol istoric fiind de-a lungul timpului un factor de stabilizare pentru rege , regina sau lider.Nebunul gardianul realismului recurge la umor si ghiumbuslucuri ca sa puna piedici gandirii de grup , actiunilor prostesti.
Am sa va explic importanta nebunului cu ajutorul unei anecdote.

Un barbat si o femeie se duc la targ.Acolo vad ei o masinarie mare cu infatisare impresionanta.Daca bagi in ea cativa bani masinaria iti spune ce varsta ai si ce fel de om esti.Barbatul curios scoate din buzunar moneda si o pune in masinarie.Indata din masinarie iese un peticel de hartie.Inainte s-o poata apuca nevasta i-o insfaca si citeste cu voce tare: " Esti inteligent si fermecator.Esti atat de fascinant incat iti cad toate femeile la picioare!"Dupa care intoarce biletelul pe partea cealalta si adauga: "Stii ce?Nici varsta nu ti-a dat-o corect!".

Orice lider are nevoie de cineva care asemenea femeii de mai sus sa fie in stare sa-i spuna lucrurule asa cum sunt sa-i puna in fata o oglinda care sa-i infatiseze cu sinceritate deplina imaginea adevarata.Pentru ca nebunul curtii ii aminteste liderului de importanta candorii , a onestitatii il ajuta pana la urma sa-si infrunte eul adevarat.

Un lider trebuie sa se intrebe daca exista in preajma sa o persoana ( sau mai multe ) care sa joace rolul nebunului.Daca raspunsul este nu , el trebuie sa se gandeasca daca organizatia pe care a creat-o poate sa nu tolera un nebun , daca oamenii din cadrul ei isi pot spune parerea deschis fara sa sufere consecintele.

Cam atat deocamdata...probabil mai revin cu alte chestii daca mai gasesc ceva sa imi placa.
As recomanda cartea asta unor persoane dar.....acuma pozele in digitale iar Raid omoara toti tantari si gandacii......

0 oamenii si-au dat cu parerea:

Despre mine

Fotografia mea
Sometimes I pretend to be normal. But it gets boring. So I go back to being me :)

My to do list :

  • Watch Ronnie O'Sullivan playing snooker live
  • A walk trough Hyde Park
  • Go to a U2 concert
  • Visit Arlington
  • Visit UK
  • Play snooker
  • See one Wimbledon final live
  • Visit Tibet
  • Visit Africa
  • Have a husky
  • Learn how to play the piano
  • Learn how to play the guitar
  • Visit Auschwitz
  • Horse riding

Citesc cu placere:

Persoane interesate